Založ si blog

Jeseň na Slovensku

Zelenou farbou žiariaca príroda skladá svoje zbrane a miesto prenecháva pomaly, ale nekompromisne sa presadzujúcim odtieňom oranžovej, žltej či bordovej farby. Tie dodávajú nádych jesennej melanchólie nielen lesom a horám, ale aj mestským parkom či napr. rastliny a keramické kvetináče v našom byte.
Obdobie medzi letom a zimou má svoje neopakovateľné čaro. Všetci akosi prirodzene spomaľujeme a vychutnávame si šuštiace lístie pod nohami a nenápadne ohlasovaný nástup zimy. Nechajme jedinečnú jesennú náladu preniknúť aj do našich príbytkov a využime jesenné dekorácie.
Tá je dokonca omnoho pestrejšia a živšia než tá jarná, či letná. Prvenstvo sa nedá odmietnuť tekvičkám a dyniam všetkých veľkostí a farieb. Tie sú veľmi nenáročné, no v domácnosti vytvoria špecifickú atmosféru. Dovoľte im zaujať centrálnu pozíciu na vašom stole, parapete či botníku a budete sa sami čudovať, ako rozžiaria priestor vašej domácnosti, taktiež ich môžete doplniť prútenými vencami. Nebojte sa experimentovať a vyplňte priestor medzi nimi farebnou sieťkovanou stuhou, šípkami či jesenným lístím. Jednoducho, rýchlo, no hlavne efektívne dodáte vášmu priestoru ten správny nádych. Stačí len trocha estetického cítenia a naladenia sa na frekvenciu jesennej nálady.
Okrem klasických jesenných motívov, k akým patria nielen tekvice, farbami hrajúce lístie či šípky, si môžete vybrať z veľkého počtu dekorácií, ktoré prenesú melancholickú jeseň aj k vám domov. Jemná levanduľa v krásnom odtieni fialovej farby v nenápadnom bielom vedierku či vázičke poteší nejedno oko. V kurze sú aj venčeky z uschnutých konárikov, ktoré si aj sami dokážete dozdobiť podľa fantázie. Opäť vám pri tom môžu pomôcť šípky, či levanduľa alebo rôzne drobné kvietky.
Ak ste však menej konzervatívni a mate v obľube aj sviatok strašidiel, sviatok všetkých svätých, ježibáb a kúziel, potom sú rôzne dekoračné predmety s halloweenskou tematikou pre vás tou správnou voľbou. Opäť medzi nimi nájdete aj veselých svetlonosov z tekvíc, ale aj kopec iných ozdôb, ktoré pracujú najmä s motívom stríg, čarodejníc, strašidiel či smrtiek. Tie sú však navrhnuté s cieľom potešiť, pobaviť a hlavne rozosmiať.
Výber je obrovský, tak sa nebojte zútulniť si svoj domov tak, aby ste sa v ňom cítili maximálne pohodlne. Nechajte popracovať svoju fantáziu a vybláznite sa dekorovaním si vlastného priestoru. Koniec koncov, nekonečné možnosti nám ponúka samotná príroda. Využite babie leto a vyberte sa na jesnnú prechádzku. S trochou fantázie si nenáročné jesenné dekorácie vyrobíte aj samy.

26.12.2018

Hneď na začiatku si povedzme, že sa nejedná o reštaurovanie starožitného nábytku či dekoračných predmetov (kvetináče plastové) do pôvodnej podoby. Takže ak očakávate návod na miešanie šelakovej politúry a opravu slonovinovej interzie, musíte ešte vyčkať. Ak však chcete vlastnými rukami zachrániť kus rodinnej histórie a urobiť z neho novú ozdobu chodby či [...]

Záhrada v novembri

14.11.2018

Práce v záhrade počas neskorej jesene/začínajúcej zimy majú “adventný” nádych. Nie že by už začalo liturgické predvianočné obdobie (tomu je vyhradený až december), ale tak ako je Advent očakávaním Vianoc a s ním spojené vianocne dekoracie, tak sú novembrové práce očakávaním niečoho, čo sa ešte len ukáže. Všetky rastliny, ktoré vysádzame, uvidíme v plnej [...]

Ekologické Vianoce

02.11.2018

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze napr. aj dekoračné predmety. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy,“ uviedla [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 31070x
Priemerná čítanosť článkov: 1635x

Autor blogu

Kategórie