Založ si blog

Vianočný stromček

Tradičnou súčasťou Vianoc na Slovensku je tak ako v mnohých iných krajinách vyzdobený a vysvietený vianočný stromček, v domácnostiach, kostoloch i na verejných priestranstvách, dokonca niekedy ho už môžme vidieť na sviatok všetkých svätých.

Na území Slovenska sa ozdobené vianočné stromčeky rozšírili až koncom 19. storočia. Predtým si ľudia príbytky zdobili a použivali prutené vence s čečinou či vetvičkami z ihličnatých stromov. Stromčeky sa spočiatku na dedinách vešali na drevenú hradu využivali sa dekoračné predmety a sušené ovocie. V minulosti sa vianočné stromčeky v domácnostiach ozdobovali najmä orechami, jablkami či doma vyrobenými sladkosťami, perníčkami a pod. V prvej tretine 20. storočia pribudli ozdoby zo zlatého a strieborného staniolu, do staniolu sa balil kockový cukor. V súčasnosti sa vianocny stromcek zdobí rôznymi sklenenými guľami, ozdobnými reťazami a čokoládovými figúrkami. V mnohých domácnostiach však ani dnes nechýbajú vianocne dekoracie z dreva, keramiky, textilu alebo drôtu.

Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými jablkami alebo guľami možno interpretovať rôzne. Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku prevzalo. Vianočný stromček sa však stavia aj na počesť príchodu Spasiteľa, ktorého so zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme. Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista ako Svetla sveta.

V katolíckych rodinách sú významným symbolom vianočných sviatkov scény betlehema s jasličkami, postavami Svätej rodiny, troch mudrcov, ktorí priniesli Ježiškovi dary, anjelov, pastierov, oviec a iných zvierat.

Tradícia stavania veľkých vianočných stromčekov na námestiach európskych miest sa rozšírila od 19. storočia. V Bratislave sa prvý takýto strom objavil v roku 1896 pred Mestským divadlom.

26.12.2018

Hneď na začiatku si povedzme, že sa nejedná o reštaurovanie starožitného nábytku či dekoračných predmetov (kvetináče plastové) do pôvodnej podoby. Takže ak očakávate návod na miešanie šelakovej politúry a opravu slonovinovej interzie, musíte ešte vyčkať. Ak však chcete vlastnými rukami zachrániť kus rodinnej histórie a urobiť z neho novú ozdobu chodby či [...]

Záhrada v novembri

14.11.2018

Práce v záhrade počas neskorej jesene/začínajúcej zimy majú “adventný” nádych. Nie že by už začalo liturgické predvianočné obdobie (tomu je vyhradený až december), ale tak ako je Advent očakávaním Vianoc a s ním spojené vianocne dekoracie, tak sú novembrové práce očakávaním niečoho, čo sa ešte len ukáže. Všetky rastliny, ktoré vysádzame, uvidíme v plnej [...]

Ekologické Vianoce

02.11.2018

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze napr. aj dekoračné predmety. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy,“ uviedla [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 31069x
Priemerná čítanosť článkov: 1635x

Autor blogu

Kategórie