Založ si blog

Záhrada v novembri

Práce v záhrade počas neskorej jesene/začínajúcej zimy majú “adventný” nádych. Nie že by už začalo liturgické predvianočné obdobie (tomu je vyhradený až december), ale tak ako je Advent očakávaním Vianoc a s ním spojené vianocne dekoracie, tak sú novembrové práce očakávaním niečoho, čo sa ešte len ukáže. Všetky rastliny, ktoré vysádzame, uvidíme v plnej kráse až budúci rok. Rovnako je to aj so všetkými zazimovanými rastlinami – svoju krásu a úrodnosť nám ukážu až počas budúceho roka.

Medzičasom (pokiaľ to počasie dovolí) môžeme stále vykonávať práce, ktoré sme spomenuli v septembrovom a októbrovom zozname prác. Pribúdajú však aj nové práce a na tie sa pozrieme.

Ak chcete na Vianoce ozdobiť a využit dekoračné predmety treba na to myslieť dopredu.

Stromy a kry
Opadavé stromy a kry môžeme ostrihávať. Je však treba dávať pozor na vonkajšiu teplotu. Ak sa totiž teploty pohybujú vysoko ako tento rok, je lepšie počkať na chladné počasie aby nam neopadali ako vianocny stromcek. A byť si istý, že na stromoch a kroch nezačnú rašiť nové výhonky ešte pred zimou.
Naopak, ostrihnuté konáriky môžeme skúsiť zakoreniť vo vnútri.
Ostrihané konáriky, pokryté plodmi môžeme použiť aj na interiérovú či exteriérovú dekoráciu.

Až kým nezamrzne pôda, môžeme pokračovať vo vysádzaní dekoračných stromov a krov.

Vždyzelené rastliny môžete polievať až do mrazov. Dajte si však pozorm aby sme to so zálievkou neprehnali, najmä ak počasie zalieva rastliny za nás.
Zastrihneme ruže, ale nie veľmi, ani príliš zavčasu. Rez stačí vykonať po prvom mraze, keď už nehrozí, že ruže ešte zakvitnú. U kríčkových ruží stačí zostruhnúť hornú kvitnúcu časť, popínavým ružiam ostrihať len odkvitnuté kvety a poriadne ich upevniť o oporu, z nich sa dajú potom vytvoriť prutene vence. Ochránime ich tak pred vetrom. Ruže, určené do vázy zrežeme nižšie ako kríčkové, aby mali na jar dosť priestoru na rast jednotlivých stoniek s dostatočne veľkými pukmi a kvetmi. Ruže si môžme taktiež skrášliť a využiť sochy anjelov.

26.12.2018

Hneď na začiatku si povedzme, že sa nejedná o reštaurovanie starožitného nábytku či dekoračných predmetov (kvetináče plastové) do pôvodnej podoby. Takže ak očakávate návod na miešanie šelakovej politúry a opravu slonovinovej interzie, musíte ešte vyčkať. Ak však chcete vlastnými rukami zachrániť kus rodinnej histórie a urobiť z neho novú ozdobu chodby či [...]

Ekologické Vianoce

02.11.2018

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze napr. aj dekoračné predmety. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy,“ uviedla [...]

Vianočný stromček

23.10.2018

Tradičnou súčasťou Vianoc na Slovensku je tak ako v mnohých iných krajinách vyzdobený a vysvietený vianočný stromček, v domácnostiach, kostoloch i na verejných priestranstvách, dokonca niekedy ho už môžme vidieť na sviatok všetkých svätých. Na území Slovenska sa ozdobené vianočné stromčeky rozšírili až koncom 19. storočia. Predtým si ľudia príbytky zdobili a [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 31134x
Priemerná čítanosť článkov: 1639x

Autor blogu

Kategórie