Založ si blog

Ekologické Vianoce

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze napr. aj dekoračné predmety. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy,“ uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Environmentalisti radia nakupovať s mierou, darčeky si dopredu premyslieť a nenakupovať pod vplyvom akcií či ligotavých obalov. Podľa Ábelovej možno zakúpiť aj množstvo „zelených“ darčekov. ,,Ide napríklad ekologickú kozmetiku, sochy anjelov, drevené výrobky vyrobené z FSC dreva, prutene vence knihy vytlačené na FSC papieri, oblečenie vyrobené z biomateriálov alebo výrobky označené logom Fair Trade. Za ekodarčeky môžeme považovať aj tie z druhej ruky,“ skonštatovala Ábelová. Pre blízkych možno vyrobiť tiež vlastné darčeky, prípadne im darovať nemateriálne veci ako vstupenky do divadla či jazykový kurz.

Na planétu treba podľa environmentalistov myslieť aj pri používaní baliaceho papiera. ,,Na balenie vianočných darčekov alebo vianočný dekorácií sa zvyčajne úplne zbytočne minie obrovské množstvo baliaceho papiera, väčšinou ide o chlórom bielený papier s farebnou potlačou. Po jednorazovom použití potom putuje do koša,“ poukazuje Ábelová. Šetrnejším variantom je recyklovaný či ručne vyrobený papier, ktorý nebol bielený chlórom. Ďalšou možnosťou je použitie ozdobných tašiek a škatúľ, ktoré sa dajú použiť opakovane. Možno tiež zabaliť viac darčekov naraz, alebo ich iba ozdobiť sviatočnou mašľou.

Aj vianocny stromcek tak aj pri ňom možno myslieť na prírodu. ,,Ekologickejšou alternatívou stále zostáva živý stromček. Umelé stromčeky sú totiž väčšinou vyrobené z PVC. Pri ich výrobe a počas životného cyklu vzniká množstvo nebezpečných látok, ktoré kontaminujú životné prostredie. Pri kúpe živého stromčeka treba dbať hlavne na to, aby bol vypestovaný v lesnej škôlke,“ skonštatovala Ábelová. Stromček možno nahradiť aj čečinou vo váze alebo takým zasadenom v črepníku. Alternatívou môžu byť aj rôzne stromčeky vyrobené napríklad z europalety, konárov, kníh, dreveného rebríka, papiera alebo iného obnoviteľného materiálu.

Pri príprave vianočnej večere a vianočného pečiva radia zase environmentalisti siahnuť po lokálne vyrobených a dopestovaných biopotravinách. Za vhodné považujú obmedziť aj spotrebu mäsa a rýb, ktoré sú ohrozené. ,,Ak niekto konzumuje na Vianoce namiesto kapra morské ryby a živočíchy, odporúčame nekupovať druhy, ktoré sa v dôsledku nadmerného rybolovu ocitli v ohrození,“ uzavrela Ábelová. Ohrozenými sú napríklad tuniak, mečúň alebo treska.

26.12.2018

Hneď na začiatku si povedzme, že sa nejedná o reštaurovanie starožitného nábytku či dekoračných predmetov (kvetináče plastové) do pôvodnej podoby. Takže ak očakávate návod na miešanie šelakovej politúry a opravu slonovinovej interzie, musíte ešte vyčkať. Ak však chcete vlastnými rukami zachrániť kus rodinnej histórie a urobiť z neho novú ozdobu chodby či [...]

Záhrada v novembri

14.11.2018

Práce v záhrade počas neskorej jesene/začínajúcej zimy majú “adventný” nádych. Nie že by už začalo liturgické predvianočné obdobie (tomu je vyhradený až december), ale tak ako je Advent očakávaním Vianoc a s ním spojené vianocne dekoracie, tak sú novembrové práce očakávaním niečoho, čo sa ešte len ukáže. Všetky rastliny, ktoré vysádzame, uvidíme v plnej [...]

Vianočný stromček

23.10.2018

Tradičnou súčasťou Vianoc na Slovensku je tak ako v mnohých iných krajinách vyzdobený a vysvietený vianočný stromček, v domácnostiach, kostoloch i na verejných priestranstvách, dokonca niekedy ho už môžme vidieť na sviatok všetkých svätých. Na území Slovenska sa ozdobené vianočné stromčeky rozšírili až koncom 19. storočia. Predtým si ľudia príbytky zdobili a [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 31062x
Priemerná čítanosť článkov: 1635x

Autor blogu

Kategórie