Založ si blog

Hneď na začiatku si povedzme, že sa nejedná o reštaurovanie starožitného nábytku či dekoračných predmetov (kvetináče plastové) do pôvodnej podoby. Takže ak očakávate návod na miešanie šelakovej politúry a opravu slonovinovej interzie, musíte ešte vyčkať. Ak však chcete vlastnými rukami zachrániť kus rodinnej histórie a urobiť z neho novú ozdobu chodby či obývačky, pokračujte ďalej..

 

Vyberáme

Vhodným kandidátom na jednoduché oživenie či obnovenie je každý nábytok z masívu, ktorý sa vám páči a ktorý môže byť v interiéri zaujímavým solitérom. Podmienkou je, aby bol nábytok zdravý. Zachrániť sa dajú aj kusy poškodené hmyzom či hnilobou. Je to však náročný proces, ktorý zvyčajne treba nechať na profesionálov.

Ak máte v domácnosti napr. starú vianočnú dekoráciu či starý kredenc, ktorý má zdravé drevo, nie je problém zachrániť ho a urobiť z neho opäť hviezdu. Zaujímavé kusy sa dajú nájsť aj v zberných dvoroch či pri kontajneroch na veľkoobjemový odpad.

Demontáž

Ak máme náš vysnený kus pripravený, nezačneme hneď odstrojovanie. Kus si najskôr nafotíme a urobíme si aj náčrt akoby sošky anjelov, aby sme vedeli aj niekoľko hodín či mesiacov po demontáži bezpečne identifikovať, kam patrí ktorý diel.
Odmontujeme všetky kovania, zložíme všetky dvierka, vyberieme všetky šuflíky, demontujeme sklenené tabule. Všetky diely si označíme, aby sme vedeli, čo kam patrí. Na šuflíky či sklenené tabule môžeme nalepiť kus pásky s číslom, menšie diely uložíme do sáčkov.

Čistenie

Bude závisieť od gleja a pilín vyrobiť vlastný glej a použiť ten. Samozrejme, po vytmelení musíme počkať na vyschnutie tmelu a opravené miesto prebrúsiť.stavu vybraného kusa nábytku. Niektoré bude stačiť umyť, ale väčšinu bude treba obrúsiť. Môžete použiť aj chemický odstraňovač starých náterov (čo je v princípe veľmi nebezpečný proces), prípadne teplovzdušnú pištoľ alebo dekoračné sviečky a špachtľu (čo môže rýchlo a ľahko poškodiť nábytok), detaily a ukončenie aj tak zostanú ako úloha pre brúsny papier.

Finálnou fázu čistenia by vždy malo byť umytie roztokom mazľavého mydla. Predsa len, za desiatky rokov používania sa na povrch aj do dreva dostalo množstvo mastnoty, ktorá by nám robila oštaru pri nanášaní farieb.

Vyspravenie

Ak na nábytku nájdeme vyštiepený kus, prípadne vypadne kus starej vysprávky, použijeme na opravu glej, ktorým prilepíme odpadnutú časť. Dieru môžeme zatrieť tmelom na drevo, prípadne si z gleja a pilín vyrobiť vlastný glej a použiť ten. Samozrejme, po vytmelení musíme počkať na vyschnutie tmelu a opravené miesto prebrúsiť.

Záhrada v novembri

14.11.2018

Práce v záhrade počas neskorej jesene/začínajúcej zimy majú “adventný” nádych. Nie že by už začalo liturgické predvianočné obdobie (tomu je vyhradený až december), ale tak ako je Advent očakávaním Vianoc a s ním spojené vianocne dekoracie, tak sú novembrové práce očakávaním niečoho, čo sa ešte len ukáže. Všetky rastliny, ktoré vysádzame, uvidíme v plnej [...]

Ekologické Vianoce

02.11.2018

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze napr. aj dekoračné predmety. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy,“ uviedla [...]

Vianočný stromček

23.10.2018

Tradičnou súčasťou Vianoc na Slovensku je tak ako v mnohých iných krajinách vyzdobený a vysvietený vianočný stromček, v domácnostiach, kostoloch i na verejných priestranstvách, dokonca niekedy ho už môžme vidieť na sviatok všetkých svätých. Na území Slovenska sa ozdobené vianočné stromčeky rozšírili až koncom 19. storočia. Predtým si ľudia príbytky zdobili a [...]

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 31146x
Priemerná čítanosť článkov: 1639x

Autor blogu

Kategórie