Založ si blog

Záhradné práce na jeseň

Jeseň je tu a večery postupne prichádzajú čím ďalej, tým skôr a sú chladnejšie, je aj obdobie sviatku všetkých svätých. Zima sa rýchlo blíži. Na čo sa teda môžu vlastníci záhrad na jeseň tešiť? Samozrejme na prípravu na zimu!
Sadenie a presádzanie – nemusíme použiť len keramické kvetináče
Jeseň je naozaj vhodná doba pre presádzanie, pretože pôda má vďaka pravidelným dažďom dostatočnú vlhkosť. Zem je ešte teplá z leta, takže rastliny majú ešte dosť času si zvyknúť na svoje nové miesto a utvoriť nové korene.
Na jeseň sa môže tiež s čistým svedomím sadiť nové rastliny. Je to posledná šanca pred zimou vniesť do záhrady trochu farieb. Napríklad pre ruže je jeseň (do prvého prízemného mrazu) ideálna doba na sadenie.
Kvetinové cibuľky
Na jeseň sa dajú tiež sadiť cibuľky, aby kvetiny na jar v pravý čas vypučali zo zeme a potešili vás jasom svojich farieb. Aby tieto zvestovateľky jari dobre prospievali a kvitli, je veľmi dôležité vybrať pre ne správne miesto. Väčšinou majú radi na jar čerstvú a vlhkú pôdu, ale v lete, kedy odpočívajú, môže byť pôda suchá a priepustná. Cibuľky by sa mali do zeme sadiť do hĺbky dvoj- až trojnásobku ich výšky. Kolík na sadenie cibuliek GARDENA umožňuje ľahkým spôsobom vytvoriť dostatočne veľký a hlboký otvor. Cibuľky potom dáte do zeme špičkou hore, zakryjete ich zeminou z kolíka a zatlačíte ju dovnútra.
Prerezávanie vytrvalých bylín, kríkov a krovísk
Keď kríky zožltnú, ich stonky sa ohnú k zemi alebo začnú tvoriť semená, je čas ich ostrihať. Je to preto, že rastliny teraz naťahujú svoju miazgu späť do koreňov a keď sa neostrihajú, môžu uhynúť.
Kríky a kroviny sa môžu skrátiť na približne štvrtinu ich veľkosti. Môže sa to však líšiť podľa konkrétneho typu kríka či kroviny. Obvykle môžete získať viac informácií zo štítkov u rastlín alebo v záhradníctve či záhradnom centre.
Strihanie živých plotov
Živé ploty pôsobiace ako dekoračné predmety by sa mali prerezávať naposledy na jeseň, aby sa predišlo hnitiu, keby sa nahromadila vlhkosť. Skracujte iba listnaté živé ploty a ak je to možné bez vytvárania otvorov, pretože tie cez zimu nezarastú a plot by mohol vyzerať neupravený. Počas dlhých večerov sa dáju spraviť z odrezkov prutene vence. Všetko lístie stromov ležiace na živom plote je treba odstrániť, inak plot nebude mať dosť čerstvého vzduchu a slnka a mohol by hniť.
Trávniky
V zime sužujú trávnik nízke teploty, prílišná vlhkosť a slabý slnečný svit. Preto trávniky potrebujú pred začiatkom zimy trochu jemnej starostlivosti a rozmaznávania. Keď na jeseň padajú listy, mali by sa z trávnika pravidelne odstraňovať. Listy ponechané na trávniku ho pripravia o svetlo a podporia tvorbu suchých hnedých fľakov a rast machu. Naposledy trávnik pokoste niekedy začiatkom novembra. Nekoste ho na menej než 5 cm, pretože dlhšia tráva lepšie využije menšie množstvo slnečného svitu. Zaistí to vyššiu odolnosť voči burine a machu.
Odporúča sa tiež použiť nejaké jesenné hnojivo. Jesenné hnojivá majú obvykle nízky obsah dusíka a vysoký obsah draslíka. Zvýšený obsah draslíka trávu posilňuje a zvyšuje jej odolnosť voči mrazu. Na jeseň by sa nemali používať tradičné trávne hnojivá, pretože obsahujú veľa dusíka a podporujú rýchly rast trávy, čo následne zvyšuje jej citlivosť na mráz.
Sú prirodzene i ďalšie drobné práce, ktoré je treba urobiť pred príchodom prvých mrazov:
• Záhony, ruže a ďalšie rastliny citlivé na mráz by mali byť zakryté vetvičkami alebo lístím, resp. zabalené do bublinového obalového materiálu nebo niečoho podobného.
• Vykopte letné cibuľky, ako napríklad dahlie, a uložte ich v odvetranej krabici do pivnice.
• Preneste rastliny v kvetináčoch dovnútra alebo ich dajte na nejaké chránené miesto a vhodnými zápichmi do kvetov z nich môžemeťe spraviť krásne jesenné dekorácie
• Uzatvorte prívody vody a vypusťte kohútiky a zavlažovacie zariadenia, aby mrznúca voda nespôsobila žiadne škody.
• Rozoberte čerpadlá v jazierkach a v prípade nutnosti nainštalujte mrazuvzdorné čerpadlo.
Keď nastane zima, záhradkári si môžu oddýchnuť od záhradných prác. Ale pozor! Nebude to trvať dlho a bude čas znovu začať.

26.12.2018

Hneď na začiatku si povedzme, že sa nejedná o reštaurovanie starožitného nábytku či dekoračných predmetov (kvetináče plastové) do pôvodnej podoby. Takže ak očakávate návod na miešanie šelakovej politúry a opravu slonovinovej interzie, musíte ešte vyčkať. Ak však chcete vlastnými rukami zachrániť kus rodinnej histórie a urobiť z neho novú ozdobu chodby či [...]

Záhrada v novembri

14.11.2018

Práce v záhrade počas neskorej jesene/začínajúcej zimy majú “adventný” nádych. Nie že by už začalo liturgické predvianočné obdobie (tomu je vyhradený až december), ale tak ako je Advent očakávaním Vianoc a s ním spojené vianocne dekoracie, tak sú novembrové práce očakávaním niečoho, čo sa ešte len ukáže. Všetky rastliny, ktoré vysádzame, uvidíme v plnej [...]

Ekologické Vianoce

02.11.2018

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze napr. aj dekoračné predmety. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy,“ uviedla [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 31041x
Priemerná čítanosť článkov: 1634x

Autor blogu

Kategórie