Založ si blog

Perníková chalupa

Je veľa spôsobov ako relaxovať a využívať svoj voľný čas. Najmä ľudí z mesta láka vymeniť stresujúcu atmosféru miest za vôňu tráv, kvetov a stromov na pokojnom vidieku či v horách. Túžba po kontakte s prírodou je prirodzená a volanie po nej čoraz nástojčivejšie. Túžba po vlastnom „kútiku“ v nej – v chalupe či chate – je na svete a jej kúpa sa stáva realitou. Na chalupe či chate je najatraktívnejšie práve to, čím sa líši od bývania v meste – kontakt s prírodou, ticho, súkromie.

Interiér by nemal kopírovať mestské bývanie, ale by mal byť prispôsobený potrebám a životnému štýlu bývania na vidieku alebo v horskom prostredí, mal by jeho užívateľom poskytovať oddych a relax mimo kolobehu bežných povinností. Otvorené ohnisko, kozub, povalové trámy, sochy anjelov, solitéry pôvodného nábytku, schodisko, ktoré v otvorenej obytnej dispozícii prízemia vedie do podkrovia, ako výrazný dekoračný prvok – to všetko sú prvky, ktoré môžu odlišovať chatové bývanie od bývania každodenného.

Viete si zariadiť chalupu?
Pri zariaďovaní chaty či chalupy treba klásť dôraz na funkčné a praktické vybavenie, ktoré uľahčí a zjednoduší domáce práce. Okrem kuchynského nábytku s elektrospotrebičmi a kuchynskými pomôckami tu nájdu svoje praktické uplatnenie rôzne zariaďovacie prvky – napríklad veľký jedálenský stôl so stoličkami, príborník, regály, police, komody, kreslá, truhlice, postele, skrine, zrkadlo, skrinka na topánky, ale aj nábytok pre audiovizuálnu techniku. Úžitkové predmety minulosti – staré žehličky, hlinené krčahy, mažiare, kolovrátky, prutene vence – ako dekoratívne prvky interiéru vnášajú príjemný závan pokoja dávnych dôb. Zariadenie interiéru by malo harmonizovať s typom chaty, chalupy.
Prednosť má jednoduchosť
Z praktického hľadiska je dobré dať prednosť jednoduchosti, napríklad novému vidieckemu štýlu. Vidiecky štýl so svojimi variantmi od rustikálneho až po nový vidiecky štýl vyžaruje pokoj, uvoľnenie, neopísateľnú atmosféru, práve tu, v lone prírody, na chate či chalupe. V novom vidieckom štýle sa upúšťa od rustikálnych prvkov, prechádza sa k čistej reči tvarov, štruktúr, farieb, s dôrazom na remeselnú kvalitu. Je zaujímavé, že nový vidiecky štýl možno bez problémov kombinovať s modernými dizajnérskymi prvkami, moderné stoličky so starým masívnym stolom.

Viete si zariadiť chalupu?
Mimoriadne významnú úlohu majú textílie, ktorými sa podľa osobného vkusu dolaďuje interiér farbami a vzormi tak, aby vytvorili estetický akcent. Charakteristickým zariaďovacím prvkom je presklenná vitrína, skriňa – almara, zásuvková komoda, ratanový nábytok, voňavé sviečky, ale pozor aby to u vás nevyzerlo ako na sviatok všetkých svätých. Koberce sú menšie, behúne, resp. tkané z prírodných materiálov, napr. sisalu. Typickými doplnkami sú rodinné fotografie v drevených rámikoch, deky, vankúše. Závesy z jemného plátna môžu byť jednofarebné, často však majú motívy pásikov, ornamentov, kvetov, prípadne ich ľubovoľných kombinácií. Úprava vnútorných stien a podláh by mala rovnako ako vnútorné zariadenie harmonizovať s charakterom chalupy či chaty.
Drevené podlahy a dlažby imitujúce prírodné materiály celý interiér oteplia, zjednotia a zároveň sa ľahko udržiavajú v čistote. Základným materiálom na nábytok býva dobre vysušené masívne smrekové alebo bukové drevo, ktoré neobsahuje žiadne substancie ako napríklad formaldehyd, dioxin, ťažké kovy a podobne. Drevo je povrchovo upravené ekologickými lakmi, farebne morené, aby sa zachovala jeho štruktúra. Do chalúp a chát sa hodí aj nábytok vypletaný prírodnými materiálmi, ako je napríklad ratan, prútie, bambus, koža.

Nábytok, v ktorom sú uplatnené prírodné pletivá, má veľa výhod. Je ľahký, dobre ním prúdi vzduch, príjemne sa v ňom sedí. Pružnosť a stabilita prírodných pletív ponúka elegantné tvarovanie, nábytok je ekologický, odoláva zmenám počasia, je nenáročný na údržbu. Je oživením podobne ako vianocny stromcek v ponuke a postupne sa presúva do celého interiéru.

26.12.2018

Hneď na začiatku si povedzme, že sa nejedná o reštaurovanie starožitného nábytku či dekoračných predmetov (kvetináče plastové) do pôvodnej podoby. Takže ak očakávate návod na miešanie šelakovej politúry a opravu slonovinovej interzie, musíte ešte vyčkať. Ak však chcete vlastnými rukami zachrániť kus rodinnej histórie a urobiť z neho novú ozdobu chodby či [...]

Záhrada v novembri

14.11.2018

Práce v záhrade počas neskorej jesene/začínajúcej zimy majú “adventný” nádych. Nie že by už začalo liturgické predvianočné obdobie (tomu je vyhradený až december), ale tak ako je Advent očakávaním Vianoc a s ním spojené vianocne dekoracie, tak sú novembrové práce očakávaním niečoho, čo sa ešte len ukáže. Všetky rastliny, ktoré vysádzame, uvidíme v plnej [...]

Ekologické Vianoce

02.11.2018

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze napr. aj dekoračné predmety. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy,“ uviedla [...]

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 31147x
Priemerná čítanosť článkov: 1639x

Autor blogu

Kategórie